Belastingen in Nederland, een overzicht

In Nederland hebben we veel soorten belasting te maken. De website van Taxcel gaat vooral over BTW of omzetbelasting. Hieronder een overzicht van de meest bekende belastingen in Nederland.




Loonbelasting Directe belasting De werkgever houdt het belastingbedrag in van het salaris/loon namens de werknemer, zichtbaar op de loon- of salarisstrook, het is de voorheffing op de inkomstenbelasting.
Inkomstenbelasting directe belasting Elk jaar moet men aangifte inkomstenbelasting doen, er wordt aan de hand van je gegevens bepaald of je belasting moet betalen of dat je belasting terug ontvangt. Er zijn bepaalde aftrekposten die je inkomen verlagen, waardoor je wellicht wat belastinggeld terug krijgt, omdat je tijdens het gehele jaar teveel belastinggeld hebt betaald.
Vennootschapsbelasting directe belasting Dit is een belasting die over de winst betaald moet worden in een onderneming.
Belasting op winst directe belasting Ook wel dividendbelasting genoemd. Het is een belasting die over de winst betaald moet worden en die ingehouden wordt op het uit te keren dividend.
Kansspelbelasting directe belasting Win je de loterij dan betaal je belasting over het gewonnen bedrag.
Erfbelasting directe belasting Wanneer een dierbare overlijdt kun je wellicht een deel van de erfenis krijgen. Je betaalt daarover erfbelasting. Hoeveel dat is ligt aan de erfenis uiteraard en aan de relatie die je had met de overledene. De erfbelasting kan 10 tot 40% bedragen. Online vind je daarvoor een rekenhulp.
Schenkbelasting Je mag een bepaald bedrag schenken zonder dat daarvoor schenkbelasting moet worden betaald door de ontvanger, het zo genaamde vrijgestelde bedrag, is het bedrag hoger dan moet de ontvanger daarover een bepaald percentage aan belastingen betalen.
Vermogensbelasting directe belasting Dit is een belasting die wordt geheven over het vermogen.
Rendementsheffing Dit is een belasting op bijvoorbeeld je spaargeld.
Omzetbelasting (BTW) indirecte belasting Dit is belasting over de toegevoegde waarde. De ondernemer waar jij je spullen koopt draagt de belasting af aan de Overheid door een omzetbelastingaangifte in te vullen. Jij betaalt de belasting indirect, vandaar dat omzetbelasting een indirecte belasting is.
Invoerbelasting indirecte belasting Dit heet tegenwoordig douanerechten. Het is belasting die geheven wordt op goederen die worden ingevoerd.
Accijnzen indirecte belasting Door de aankoop van alcohol, brandstof, rookartikelen en andere goederen betaal je indirect belasting, accijnzen worden doorberekend in de prijs, de verkoper draagt deze af aan de Overheid.
Belasting op auto’s (BPM) indirecte belasting Belasting op auto’s en motorrijwielen als je deze in Nederland koopt, maar ook als je importeert.
Motorrijtuigenbelasting directe belasting Belasting die je moet betalen als een voertuig op jouw naam staat.
Assurantiebelasting directe belasting Belasting die je betaalt over elke verzekering die je afsluit. Dit is door de wet vastgesteld.
Overdrachtsbelasting directe belasting/td> Belasting die je betaalt als je eigenaar wordt van een onroerend goed.
Milieubelasting De energiebelasting bijvoorbeeld.
Onroerend zaak belasting Dit is een gemeentelijke belasting, de eigenaar of gebruiker van een onroerend goed betaalt een bepaald percentage over de waarde van het onroerende goed aan de gemeente, er is een huurders deel en een eigenaars deel.



Bewaren

Bewaren