Ben je met de aankoop van zonnepanelen BTW ondernemer?

Ben je met de aankoop van zonnepanelen BTW ondernemer? Door de uitspraak van het Europese Hof van Justitie (HvJ EU) in de zaak Fuchs lijkt dit het geval te zijn. Maar hoe werkt dit nu in de praktijk?

Zonnepanelen

Solar panels reflecting the sky – DebbieMous (SXC)

HvJ EU 20 juni 2013, C-219/12

Het HvJ oordeelde in de zaak Fuchs dat de exploitatie van zonnepanelen op of nabij een woning leidt tot ondernemerschap voor de BTW. Er is sprake van exploitatie als je stroom aan het elektriciteitsnet levert tegen een vergoeding. Het maakt niet uit dat de hoeveelheid geproduceerde elektriciteit altijd minder is dan verbruikte hoeveelheid elektriciteit.

Zonnepanelen BTW ondernemer

De Belastingdienst wou niet meteen meewerken aan de gevolgen van de zaak Fuchs. Inmiddels hebben ze ingezien dat er geen ontkomen aan is. Als je voldoet aan de voorwaarden dat u regelmatig en tegen vergoeding stroom wordt geleverd aan je energiebedrijf ben je ondernemer voor de BTW en zal de belastingdienst je als je daarom verzoekt inschrijven.

Als je aan de voorwaarden voldoet, kun je er niet voor kiezen om niet als ondernemer te worden aangemerkt. Je verplicht aanmelden bij de belastingdienst hoeft echter alleen maar als je de BTW bij aankoop/plaatsing van de zonnepanelen wilt terugvragen. Zonnepaneeleigenaren hoeven zich namelijk niet aan te melden als ze niet meer dan € 1.345 aan BTW op jaarbasis hoeven te betalen (op grond van de KOR, zie hieronder). Daar zal in de praktijk bijna nooit sprake van zijn.

Vergoeding

Er moet sprake zijn van levering van stroom tegen  vergoeding. In de praktijk wordt vaak de zogenoemde ‘saldering’ toegepast. De door jou geleverde stroom wordt dan verrekend met de stroom die jouw energiebedrijf aan jou levert. Dit wordt ook als vergoeding gezien. Het maakt dus geen verschil of je een zogenoemde ‘slimme’ meter hebt of een analoge (=terugdraai) meter.

Kleine-ondernemersregeling

De Kleine-ondernemersregeling (KOR) is een tegemoetkoming voor ondernemers die maar heel weinig BTW hoeven te voldoen. Als je ondernemer bent voor de stroom die je aan jouw energiebedrijf levert dan moet je BTW berekenen over het bedrag dat je hiervoor aan jouw energiebedrijf in rekening brengt. Ook moet je dan in de meeste gevallen BTW voldoen over de stroom die u via uw zonnepanelen opwekt en rechtstreeks verbruikt. Zolang het per saldo te betalen BTW-bedrag per jaar € 1.345 of minder is hoeft je dit bedrag echter niet aan de Belastingdienst te voldoen.

Zonnepanelen vóór 1 april 2013

Als je je niet op tijd hebt aangemeld bij de belastingdienst, heb je geen recht meer op teruggaaf van BTW voor aanschaf en installatie van zonnepanelen. Je hebt je op tijd aangemeld bij de belastingdienst als je dit hebt gedaan binnen een maand na afloop van het kwartaal waarin het recht op aftrek is ontstaan (=datum van de factuur). Als je je niet tijdig hebt aangemeld als ondernemer bij de belastingdienst krijg je geen BTW-aftrek, omdat aan nieuwe rechtspraak geen terugwerkende kracht wordt verleend.

Zonnepanelen op of na 1 april 2013 maar vóór 20 juni 2013

Je hebt recht op teruggaaf van BTW voor aanschaf en installatie van zonnepanelen, als je beschikt over een factuur waarop de BTW afzonderlijk is vermeld en als je je vóór 1 augustus 2013 als ondernemer hebt aangemeld bij de belastingdienst. Je moet dan bij de aangifte over het tweede kalenderkwartaal de BTW terugvragen.

Zonnepanelen op of ná 20 juni 2013

Ook als je je nog niet hebt aangemeld bij de belastingdienst, kun je je alsnog aanmelden en de BTW terugvragen voor aanschaf en installatie van zonnepanelen, als je beschikt over een factuur waarop de BTW afzonderlijk is vermeld en als je voor de BTW ondernemer bent. Je moet dit verzoek uiterlijk indienen binnen vijf jaar na het jaar van aanschaf.

Hoeveel BTW krijg je terug?

Er zijn twee situaties te onderscheiden.

Situatie 1

In de praktijk worden zonnepanelen bijna altijd op de bestaande dakbedekking aangebracht. Je kunt dan alle BTW voor aanschaf en installatie van zonnepanelen in aftrek brengen.

Situatie 2

Heel soms vervullen de zonnepanelen ook de functie van dakbedekking . Bijvoorbeeld dakpannen met zonnepaneelfunctie (zogenoemde geïntegreerde zonnepanelen). Je mag dan maar een deel van de BTW in aftrek brengen. Je hebt in dit geval namelijk geen recht op aftrek van de BTW voor het privégebruik. In de wet is namelijk een aftrekbeperking opgenomen voor privégebruik voor uitgaven met betrekking tot onroerende zaken, zoals de eigen woning. Daar staat tegenover dat je dan ook geen BTW hoeft te voldoen over de door jezelf opgewekte en gebruikte stroom.

Geïntegreerde zonnepanelen hebben naast de functie van het opwekken van stroom ook de functie van dakbedekking. Het gebruik voor die functie (dakbedekking) en het gebruik voor het opwekken van stroom die meteen privé wordt gebruikt, wordt voor de BTW aangemerkt als privégebruik. Alleen de opgewekte stroom die je aan het energiebedrijf levert geldt als gebruik voor belaste prestaties. De BTW die drukt op de aanschaf en installatie mag voor dat deel als voorbelasting in aftrek worden gebracht.

Waarover moet je BTW betalen?

Je moet BTW berekenen over de zogenoemde marktprijs. De marktprijs is gelijk aan de prijs (inclusief energiebelasting, maar exclusief BTW) die je aan het energiebedrijf moet betalen voor de stroom die het energiebedrijf aan jou levert.

Om de verschuldigde BTW te kunnen vaststellen zou je precies moeten weten hoeveel stroom je over een bepaalde periode aan het energiebedrijf levert en hoeveel stroom je direct zelf verbruikt. In de praktijk is dit meestal niet vast te stellen. Je kunt daarom voorlopig de hierna genoemde forfaitaire bedragen hanteren die je als verschuldigde BTW op je aangifte kunt vermelden. De forfaits verschillen naar gelang van het opwekvermogen van de zonnepanelen.

Als je gebruik maakt van deze forfaits mag je geen BTW in rekening brengen aan het energiebedrijf.

 

Voor de forfaits zie de bijlage.

 

Ben ik BTW verschuldigd over de subsidie die ik heb ontvangen?

Nee, je bent geen BTW verschuldigd over de subsidie die je ontvangt voor de aanschaf van zonnepanelen.

Bron: rijksoverheid

Auteur: de Redactie

Een team van BTW-deskundigen is continue bezig met jou te informeren over alles wat met BTW of omzetbelasting te maken heeft, zoals nieuwsberichten over BTW, wijzigingen van wetgeving, wijziging van BTW-tarieven en veel meer informatie over BTW.

Deel deze post op

Geef een reactie