Naheffingsaanslag omzetbelasting

Als je niet op tijd aangifte doet voor de BTW zal de belastingdienst een inschatting maken van je aangifte en een naheffingsaanslag omzetbelasting sturen. Ook als je te weinig hebt betaald krijg je een naheffingsaanslag.

Naheffingsaanslag te hoog of te laag

Indien de naheffingsaanslag omzetbelasting die je van de belastingdienst hebt ontvangen te hoog of te laag is, dan dien je binnen 6 weken na ontvangst van de naheffingsaanslag een bewaar in te dienen. Dit doe je door simpelweg alsnog de BTW-aangifte in te dienen. Meestal krijg je dan binnen 2 weken een gecorrigeerde naheffingsaanslag van de belastingdienst.

Te weinig betaald

Indien je een BTW-aangifte hebt gedaan, maar niet het totale bedrag naar de belastingdienst hebt overgemaakt, dan zul je ook een naheffingsaanslag ontvangen. Daar kan ook een boete op zitten. Indien je na 7 dagen na de uiterste betaaldatum pas betaald of als dit niet de eerste keer is dat je te laat betaald, dan krijg je een boete van 3% van het te laat betaalde bedrag, met een minimum van € 50,-.




Verkeerde gegevens

Als je een verkeerd aanslagnummer gebruikt bij de BTW-aangifte, dan zul je ook een naheffingsaanslag ontvangen. In dit geval is het zaak alsnog de aangifte in te dienen onder het juiste aanslagnummer.

Boetes

De belastingdienst houdt rekening met een coulancetermijn van 7 dagen na de uiterste aangiftedatum. Als je dus binnen deze termijn blijft, krijg je geen boete. Mocht je de aangifte na deze 7 dagen indienen, dan krijg je een boete van € 65,-.



Auteur: de Redactie

Een team van BTW-deskundigen is continue bezig met jou te informeren over alles wat met BTW of omzetbelasting te maken heeft, zoals nieuwsberichten over BTW, wijzigingen van wetgeving, wijziging van BTW-tarieven en veel meer informatie over BTW.

Deel deze post op