Bitcoin Hoe werkt het en Wat is het?

Op woendag 27 november 2013 doorbrak de Bitcoin voor het de magische grens van $ 1.000. Hoog tijd om eens wat aandacht in deze ‘munt’ te besteden. Wat is een Bitcoin eigenlijk? En hoe werkt het precies?

Bitcoin: wat is het?

Wat is een Bitcoin eigenlijk? De Bitcoin is een digitale munt oftewel elektronisch geld en tegelijkertijd een online betalingssysteem waarmee je geld (Bitcoins) kunt overmaken en ontvangen.

 

Bitcoin: hoe werkt het?

Bitcoin maakt gebruik van een peer-to-peer (P2P) netwerk, waarin alle munten, transacties en portemonnees zijn opgeslagen. Er zijn dus praktisch geen transactiekosten bij het overmaken of ontvangen van geld (afgezien van de stroomkosten).

Er zijn maximaal 21 miljoen Bitcoins. Deze kunnen allemaal weer worden opgedeeld in 100 miljoen stukjes. Deze moeten worden ‘gemined’. Dit minen gebeurt door het oplossen van een steeds ingewikkelder wordend raadsel. Momenteel heb je bijvoorbeeld al een extreem sterke computer nodig met meerdere grafische kaarten, anders is het kansloos. Mensen werken dan ook veel samen in zogenaamde ‘mining pools’, waarin ze de rekenkracht van hun gezamenlijk computer combineren en de zoektocht naar de waardevolle munten. Ook professionele organisaties, zoals hedgefunds, zijn in toenemende mate geïnteresseerd.

Elke Bitcoin is uniek en kan niet worden nagemaakt. Je hoeft dus niet bang te zijn voor valsemunters. Waar je wel voor moet opletten is diefstal. Zeker nu de munteenheid zo enorm in waarde is gestegen, neemt het aantal diefstallen toe. Dit kun je voorkomen door een erg goed wachtwoord te kiezen voor je portemonnee. Dat is de plek waar je jouw Bitcoins bewaart. Dit kun je zowel op je eigen computer of mobieltje doen als in een online variant. Beide hebben hun voor- en nadelen.

De Bitcoin wordt net gereguleerd door een overheidsinstantie. Het is een rebelse munteenheid. Er is geen enkele bank bij betrokken. Dit zou de reden kunnen zijn dat sommige banken en aanbieders van betaalsystemen de munt afwijzen.

Waarom is de prijs zo hoog?

Net als bij andere munteenheden die op de financiële markt worden verhandeld, is de prijs afhankelijk van vraag en aanbod. Het feit dat verschillende overheden en marktpartijen de munt als betaalmiddel hebben geaccepeteerd heeft de vraag enorm opgedreven, wat op zijn beurt een enorme prijsstijging tot gevolg heeft gehad.

Veel mensen gaan er vanuit dat er op zijn minst wat lucht in de koers zit door de enorme hype rondom de munt. Misschien er er zelfs wel sprake van een bubbel. Niet voor niets wordt op bitcoin.org geadviseerd om niet je spaargeld in de munteenheid te investeren, maar slechts een fractie ervan. Iets wat je in ieder geval kunt missen, mocht het misgaan. Aan de andere kant zou het natuurlijk ook zomaar kunnen dat de Bitcoin nog een stuk meer waard wordt. Wie het weet mag het zeggen.

Bitcoin en belasting

De belastingheffing is eenvoudig. Bitcoins vertegenwoordigen een waarde en moeten daarom, net als andere vermogensbestanddelen, worden aangegeven in box 3 bij de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting. De peildatum is 1 januari. Over het vermogen (bezittingen – schulden) wordt je geacht een fictief rendement van 4% per jaar te betalen dat belast wordt met 30% inkomstenbelasting. Oftewel een heffing van 1,2% over het vermogen zelf.

Let op! Het is belangrijk dat je de aankopen en verkopen goed in de administratie kunt verantwoorden. Hetzelfde geldt voor de waarde op 1 januari van elke jaar. Maakr hiervoor bijvoorbeeld screenshots van bekende tradingplatforms.

Het ‘minen’ van Bitcoins kwalificeert in beginsel als hobby. Zeker omdat de huidige kans er eentje te minen erg klein is. Als dit op grote schaal of zeer actief wordt gedaan, zou de belastingdienst hier anders over kunnen denken. Er zal dan snel sprake zijn van een onderneming of resultaat overige werkzaamheden. De opbrengst minus de kosten wordt dan in de heffing betrokken.

Zijn er ook alternatieven?

Ja, er zijn alternatieven. Concurrende ‘aanbieders’ zijn als paddestoelen uit de grond geschoten. Denk hierbij aan de litecoin, ppcoin en solidcoin. Deze zijn overigens allemaal bij lange na niet zo populair als de Bitcoin zelf.

Auteur: de Redactie

Een team van BTW-deskundigen is continue bezig met jou te informeren over alles wat met BTW of omzetbelasting te maken heeft, zoals nieuwsberichten over BTW, wijzigingen van wetgeving, wijziging van BTW-tarieven en veel meer informatie over BTW.

Deel deze post op

Geef een reactie