Geconsolideerde jaarrekening

De regels voor de geconsolideerde jaarrekening zijn opgenomen in afdeling 13 van Boek 2 van het Burgerlijk Wetboek, in de artikelen 2:405 tot en met 2:414 BW.




Een geconsolideerde jaarrekening is de jaarrekening waarin de activa, passiva, baten en lasten van de rechtspersonen en vennootschappen die een groep of groepsdeel vormen en andere in de consolidatie meegenomen rechtspersonen en vennootschappen, als één geheel worden opgenomen. De geconsolideerde jaarrekening moet overeenkomstig de regels voor de gewone jaarrekening inzicht geven betreffende het geheel van de in de consolidatie opgenomen rechtspersonen en vennootschappen.

Doel van de geconsolideerde jaarrekening

Het doel is duidelijk. Zonder een jaarrekening van de groep als geheel zou men alle jaarrekening van de groepsmaatschappijen moeten doorworstelen om zich een beeld van de groep als geheel te kunnen vormen. Dit zou veel teveel werk zijn. Bij internationale concerns zou het misschien wel onmogelijk zijn. Door de jaarrekening van alle groepsmaatschappijen te consolideren kunnen stakeholders van het concern (aandeelhouders, banken, werknemers, etc) zich gemakkelijk en snel een beeld vormen van de prestaties en de stand van zaken van het totale concern.

Verschil met gewone jaarrekening

In een geconsolideerde jaarrekening zijn onderlinge posten gesaldeerd. Onderlingen schuldverhoudingen en deelnemingen zie je niet terug. Hetzelfde geldt voor onderlinge betalingen en transacties. Hierdoor krijgt men wel een goed beeld van het gehele concern, maar is het lastig dan wel onmogelijk om een beeld te krijgen van de prestaties van de onderlinge groepsmaatschappijen.



Auteur: de Redactie

Een team van BTW-deskundigen is continue bezig met jou te informeren over alles wat met BTW of omzetbelasting te maken heeft, zoals nieuwsberichten over BTW, wijzigingen van wetgeving, wijziging van BTW-tarieven en veel meer informatie over BTW.

Deel deze post op

Geef een reactie