BTW berekenen 6 procent

In dit artikel geven wij uitleg over BTW berekenen 6 procent. Eerst leggen we stap voor stap de berekening uit. Daarna zullen we aan de hand van voorbeelden de theorie in de praktijk toepassen. Een goed begrip van deze materie is van groot belang voor ondernemers. Deze moeten immers BTW in rekening brengen aan hun klanten.

BTW berekenen

6 procent BTW berekenen formule

De Nederlandse BTW kent een hoog en een laag tarief. Het hoge BTW tarief is op 1 oktober 2012 omhoog gegaan naar 21%. Het lage BTW tarief bedraagt 6 procent. Bij een BTW berekening voor dit lage tarief spreken we over btw berekenen 6. De formule om de BTW uit te rekenen met 6 procent is:

BTW = bedrag exclusief BTW x 0,06

Voorbeeld 1:
De prijs van een brood exclusief BTW is 1,20. De BTW is dan:
BTW = 1,20 x 0,06 = 0,07 (afgerond)

Hoe BTW berekenen 6 procent

Nu we weten hoe we de BTW moeten berekenen aan de hand van een bedrag exclusief BTW, gaan we naar de volgende logische stap. De berekening van het bedrag inclusief BTW. Daar gaat het namelijk om, dit is immers de prijs die u aan uw consument in rekening moet brengen. Deze berekening gaat als volgt:

Bedrag inclusief BTW = bedrag exclusief BTW + BTW

Voorbeeld 1:
We gebruiken het voorbeeld van hiervoor.
De prijs van een brood exclusief BTW was 1,20. De BTW is dan:
BTW = 120 x 0,06 = 0,07
De prijs inclusief BTW kunnen we nu dus ook uitrekenen en wel als volgt:
Bedrag inclusief BTW = 1,20 + 0,07 = 1,27

6 procent BTW berekenen uit een bestaand bedrag

Hierboven hebben we geleerd hoe we de BTW berekenen 6 procent. Vervolgens hebben we de inclusief BTW berekening behandeld. Vaak zal een ondernemer echter een mooi rond bedrag als prijs voor zijn product willen hanteren, zoals 19,95 of 9,99. Deze bedragen zijn voor de consument en dus inclusief BTW. Is het ook mogelijk om de BTW en de prijs exclusief BTW te berekenen als we alleen de prijs inclusief BTW hebben? Dat is zeker mogelijk, maar is wel een stuk ingewikkelder dan andersom. We proberen hier uit te leggen hoe dat in zijn werk gaat.

BTW 6 procent berekenen

De formule om de BTW te berekenen uit een bedrag inclusief 6% BTW noemen we exclusief btw berekenen 6. Deze luidt als volgt:

BTW = (bedrag inclusief BTW / 106) x 6 

of

BTW = bedrag inclusief BTW x (6/106)

Voorbeeld 4:
De prijs inclusief BTW van een lekker geurtje bedraagt 16,96. Hiervan is BTW:
BTW = (16,96/106) x 6 = 0,16 x 6 = 0,96
De prijs exclusief BTW die hierbij hoort is:
Bedrag exclusief BTW = 16,96 – 0,96 = 16

BTW calculator

In bovenstaand artikel hebben we u geleerd hoe u de BTW en de prijs inclusief BTW kunt berekenen aan de hand van de prijs exclusief BTW. U heeft zelfs geleerd hoe u de BTW en de prijs exclusief BTW kunt berekenen met behulp van de prijs inclusief BTW! Toch zullen veel mensen het te ingewikkeld vinden om deze berekeningen steeds zelf uit te voeren. Niet getreurd, hiervoor hebben wij de BTW calculator ontwikkeld! Met de BTW calculator kunt u zeer eenvoudig de BTW en het bedrag inclusief of exclusief BTW berekenen afhankelijk van het bedrag dat u heeft. Test hem snel uit!

Auteur: de Redactie

Een team van BTW-deskundigen is continue bezig met jou te informeren over alles wat met BTW of omzetbelasting te maken heeft, zoals nieuwsberichten over BTW, wijzigingen van wetgeving, wijziging van BTW-tarieven en veel meer informatie over BTW.

Deel deze post op