BTW fraude bij handel in kathoden

In een nieuwsbericht van 14 november 2012 waarschuwt de Belastingdienst voor BTW fraude bij de handel in kathoden. Volgens de belastingdienst moeten ondernemers in onder andere de metaal- en elektrobranche uitkijken voor fraudeurs bij de handel in koper kathoden. De FIOD ontving van de collega’s uit Engeland en Duitsland signalen dat er gefraudeerd wordt met deze elektronicacomponent. Om te voorkomen dat nette ondernemers onbedoeld slachtoffer worden van deze fraudeurs ontvangen zij een brief waarin ze wordt uitgelegd hoe mogelijk misbruik kan worden herkend. Fraudesignalen kunnen worden doorgegeven via de BelastingTelefoon.

Aanpak van BTW fraude

“De aanpak van BTW-fraude staat hoog in het vaandel van de Belastingdienst en de FIOD. We moeten voorkomen dat nette ondernemers buiten hun schuld om bij manipulaties van malafide partijen worden betrokken, vandaar deze brief. De fiscus houdt de situatie scherp in de gaten.”, aldus staatssecretaris Frans Weekers van Financiën.

Carrouselfraude

Bij carrouselfraude draagt een ondernemer geen btw af aan de Belastingdienst, terwijl hij bij zijn afnemers wel btw in rekening brengt. Ondernemers die ongewild betrokken raken bij carrouselfraude, kunnen te maken krijgen met vervelende gevolgen. Zo kan de aftrek van de aan hen in rekening gebrachte btw worden geweigerd. Om dat te voorkomen, legt de Belastingdienst in een brief uit hoe ondernemers een btw-carrouselfraude kunnen herkennen. Bijvoorbeeld als er van tevoren al wordt vastgelegd aan welke partij de goederen moeten worden doorverkocht. In totaal krijgen zo’n 150 ondernemers die handelen in koper kathoden een brief. Verdachte situaties kunnen worden gemeld door dit door te geven aan een medewerker van de BelastingTelefoon voor ondernemers. Eerder trad de fiscus op tegen carrouselfraude met mobiele telefoons, computeronderdelen en auto’s.

Bron: rijksoverheid

Auteur: de Redactie

Een team van BTW-deskundigen is continue bezig met jou te informeren over alles wat met BTW of omzetbelasting te maken heeft, zoals nieuwsberichten over BTW, wijzigingen van wetgeving, wijziging van BTW-tarieven en veel meer informatie over BTW.

Deel deze post op