Exploitatie van een vermogensbestanddeel: verhuur pand

De exploitatie van een vermogensbestanddeel leidt tot ondernemerschap voor de BTW. Voorbeelden van vermogensbestanddelen zijn onroerende zaken, ook wel bekend als vastgoed of onroerend goed. Denk hierbij aan woningen, vakantiehuisjes, flatgebouwen en bedrijfsloodsen.

De verhuur van een onroerende zaak is exploitatie van een vermogensbestanddeel. Als je dus een pand verhuurt tegen een vergoeding (huurprijs), dan ben je voor de BTW bijna altijd een ondernemer. Dit is ook het geval bij particulieren.

De verhuur van onroerend goed is echter in beginsel een vrijgestelde prestatie voor de BTW. Er hoeft dan dus geen omzetbelasting in rekening te worden gebracht en er bestaat ook geen recht op aftrek van voorbelasting. Dit wel echter niet zeggen dat er geen sprake is van ondernemerschap!

Als er gekozen (geopteerd) wordt voor belaste verhuur (door verhuurder en huurder gezamenlijk, indien huurder het gehuurde minimaal voor 90% voor belaste prestaties gaat gebruiken), dient de verhuurder wel omzetbelasting in rekening te brengen over de huurprijs en kan hij ook BTW met betrekking tot het pand in aftrek brengen (voorbelasting). Denk hierbij aan de BTW bij de aankoop en het onderhoud van het pand. Het moge duidelijk zijn dat, gezien de grote waarde van onroerend goed, hier van tevoren goed over moet worden nagedacht! Als je zelf niet goed weet wat handig is, neem dan contact op met je accountant of belastingadviseur.

Auteur: de Redactie

Een team van BTW-deskundigen is continue bezig met jou te informeren over alles wat met BTW of omzetbelasting te maken heeft, zoals nieuwsberichten over BTW, wijzigingen van wetgeving, wijziging van BTW-tarieven en veel meer informatie over BTW.

Deel deze post op

Geef een reactie