Inclusief btw berekenen (formule + excel)

Inclusief btw berekenen, hoe doe je dat? Dat gaan we je in dit artikel stap-voor-stap uitleggen. Dit doen we aan de hand van een simpele formule en ook in excel.Onderstaand artikel is opgeknipt in 2 onderdelen:

  1. Formule
  2. Excel

Voor een goed begrip is het belangrijk dat je dit artikel in de goede volgorde leest. Het is vooral van belang dat je de voorbeelden zelf probeert te begrijpen.

Inclusief btw berekenen formule

De formule die je moet gebruiken hangt af van het btw-percentage dat van toepassing is (6% of 21%).

Als er sprake is van 6% btw dan is de berekening als volgt:

BEDRAG EXCL BTW x 1,06 = BEDRAG INCL BTW

En als er sprake is van 21% btw dan is de berekening als volgt:

BEDRAG EXCL BTW x 1,21 = BEDRAG INCL BTW

Je kunt hiervoor ook gebruik maken van onze btw-calculator.

Een voorbeeld met 6% btw:

Jan verkoopt een hamburger vanuit zijn patatkraam op de markt. Hierop is het lage btw-tarief van 6% van toepassing. Jan heeft uitgerekend dat hij de hamburger voor een bedrag van 3 euro exclusief btw wil verkopen, zodat hij een goede winstmarge heeft.

De prijs die Jan aan zijn afnemers zal berekenen wordt dan:

3 x 1,06 = 3,18 euro

(Omdat dit bedrag niet zo mooi afgerond is, zal Jan er waarschijnlijk voor kiezen om de hamburgers voor 3,19 euro, 3,20 euro of 3,25 euro te verkopen. Als je wilt leren hoe je uitrekent wat dan de bijbehorende prijs exclusief btw is, lees je ons artikel over btw terugrekenen).

Een voorbeeld met 21% btw:

Piet verkoopt laptops in zijn gespecialiseerde computerzaak op een toplocatie in onze hoofdstad. Zijn topmodel wil hij verkopen voor 2500 euro exclusief btw.

Zijn verkoopprijs wordt dan:

2500 x 1,21 = 3025 euro

(Omdat Piet dit wel een heel hoog bedrag vindt, besluit hij de prijs te verlagen naar 2995 euro. Hij heeft dan nog steeds een prima marge. Als je wilt leren hoe je uitrekent wat dan de bijbehorende prijs exclusief btw is, lees je ons artikel over btw terugrekenen).

Inclusief btw berekenen excel

Nu je hierboven hebt geleerd welke formules je moet gebruiken voor inclusief btw berekenen, kun je verdergaan met de volgende stap. En dat is het maken van een berekening in excel. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om in plaats hiervan gebruik te maken van numbers of spreadsheets. Of elke ander spreadsheetprogramma naar wens. Uiteindelijk komt de systematiek altijd op hetzelfde neer.

In dit voorbeeld hebben wij gebruik gemaakt van Google Spreadsheets.

Open een nieuw document:

inclusief btw berekenen excel deel 1

Typ in cel B2 “BEDRAG EXCL BTW” (zonder aanhalingstekens) en typ in cel E2 “BEDRAG INCL BTW” (wederom zonder aanhalingstekens).

inclusief btw berekenen excel deel 2

Van cel B5 maak je de invoercel door er een zwarte rand omheen te maken. Hetzelfde doe je met cel E5. In die cel zal de uitkomst van je berekening verschijnen.

inclusief btw berekenen excel deel 3

Dit ziet er als volgt uit:

inclusief btw berekenen excel deel 4

Nu alleen nog de formule toevoegen (voor het verschil tussen 6% en 21% zie hierboven). Dit doe je door in met de linker muisknop op cel E5 te klikken.

Vervolgens typ je “=” en klik je met de linker muisknop op cel B5 (je invoercel). Daarna typ je “*1,21” voor 21% btw of “*1,06” voor 6% btw en druk je op enter.

Als het goed is verschijnt er een “0” in cel E5.

inclusief btw berekenen excel deel 5

Vanaf nu gebruik je alleen nog maar de invoercel (B5). Probeer het maar eens uit met de voorbeelden uit dit artikel.

Voer het bedrag exclusief btw in de invoercel (B5) in en druk op enter. Direct zal het bedrag inclusief btw verschijnen in cel E5. Je kunt steeds nieuwe bedragen invoeren in je invoercel.

Dat was het! Inclusief btw berekenen heeft nu geen geheimen meer voor jou! Als je nog vragen of opmerkingen hebt bij dit artikel, horen wij het graag.Auteur: de Redactie

Een team van BTW-deskundigen is continue bezig met jou te informeren over alles wat met BTW of omzetbelasting te maken heeft, zoals nieuwsberichten over BTW, wijzigingen van wetgeving, wijziging van BTW-tarieven en veel meer informatie over BTW.

Deel deze post op