BTW-nummer aanvragen

Hoe krijg ik een BTW-nummer?

Als u zich als ondernemer inschrijft bij de Kamer van Koophandel (KvK), geeft de KvK uw gegevens automatisch door aan de belastingdienst. Nadat de belastingdienst u heeft geregistreerd, ontvangt u van hen automatisch een BTW-nummer, ook wel BTW-identificatienummer of omzetbelastingnummer genoemd. Een BTW-nummer aanvragen bij de Belastingdienst is dus niet nodig.

Als u een eenmanszaak start, ontvangt u het BTW-nummer meteen bij inschrijving bij de KvK. Als u een vennootschap onder firma (VOF), commanditaire vennootschap (CV), maatschap of rechtspersoon (BV, stichting) start, ontvangt u het BTW-nummer meestal binnen 5 werkdagen van de Belastingdienst.

U kunt daarnaast ook zelf een BTW-nummer aanvragen bij de belastingdienst als u van mening bent dat u hiervoor in aanmerking komt. U dient dan ondernemer te zijn. Dit is bijvoorbeeld het geval als u een woning of een auto verhuurt met BTW.

 

Het BTW-nummer nader bekeken

Een nadere blik op het BTW-nummer. Hoe is het precies opgebouwd. Waar staan al de getallen en letters nou precies voor?

Het BTW-nummer bestaat uit 14 tekens: landcode NL, gevolgd door het Rechtspersonen Samenwerkingsverbanden Informatienummer (RSIN), plus een code van 3 tekens. In enkele formulieren gebruikt de belastingdienst het omzetbelastingnummer. Het omzetbelastingnummer heeft geen landcode.

De Belastingdienst vermeldt uw BTW-nummer op de brieven en formulieren die u van de belastingdienst ontvangt. U moet uw BTW-nummer vermelden op al uw facturen.

Beëindigen BTW-nummer

Als u uw bedrijf uitschrijft bij de KvK, wordt u automatisch afgemeld bij de belastingdienst. Uw BTW-nummer wordt dan stopgezet. U ontvangt hiervan een schriftelijke bevestiging van de belastingdienst.

U kunt ook zelf contact opnemen met de belastingdienst als u van mening bent dat u geen BTW-nummer nodig heeft.

BTW-nummer controleren

U kunt het btw-nummer van uw zakelijke klant door de Belastingdienst controleren. Dit is belangrijk om fraude te voorkomen.

BTW-nummer controleren EU

U kunt van een in een EU-land gevestigde zakelijke klant met behulp van het VAT Information Exchange System (VIES) van de Europese Commissie controleren of een btw-nummer bestaat.

Bron: o.a. Ondernemersplein

Auteur: de Redactie

Een team van BTW-deskundigen is continue bezig met jou te informeren over alles wat met BTW of omzetbelasting te maken heeft, zoals nieuwsberichten over BTW, wijzigingen van wetgeving, wijziging van BTW-tarieven en veel meer informatie over BTW.

Deel deze post op

Geef een reactie