BTW Verenigde Arabische Emiraten

De Verenigde Arabische Emiraten (VAE) willen binnen 4 jaar een BTW stelsel invoeren. En niet alleen de VAE, ook de omringende landen die bekend staan als het Samenwerkingsraad van de Arabische Golfstaten heeft aangegeven mee te willen doen.

Verenigde Arabische Emiraten

Verenigde Arabische Emiraten

Om bij het begin te beginnen. Wat zijn nu precies de Verenigde Arabische Emiraten? Wikipedia helpt ons zoals altijd op weg. Het omvat zeven emiraten: Abu Dhabi, Dubai, Sharjah, Ajman,Umm Al Qaywayn, Ras al-Khaimah en Fujairah.

Samenwerkingsraad van de Arabische Golfstaten

Samenwerkingsraad van de Arabische Golfstaten

En natuurlijk stap 2, wat is de Samenwerkingsraad van de Arabische Golfstaten? Ook hier geeft wikipedia uitkomst. De Samenwerkingsraad van de Arabische Golfstaten is een handelsblok van 6 Arabische landen in de Perzische golf, te weten:

  •  Bahrein
  • Qatar
  • Koeweit
  • Oman
  • Saoedi-Arabië
  • Verenigde Arabische Emiraten

Nu we weten waar we het precies over hebben, gaan we verder met datgene waar we wel verstand van hebben: de BTW.

Paying Taxes 2013

Het rapport Paying Taxes 2013 van PwC geeft aan dat regeringen in het Midden-Oosten de uitdaging zullen krijgen hoe extra belastinginkomsten te genereren in de toekomst. Vooral een groter budget en de bevolking die grotere economische rechten eist zal leiden tot druk om ofwel de invoering van nieuwe belastingen of de verbreding van de belastinggrondslag.

Met een vertragende wereldeconomie en de kans op stagnerende olieprijzen, zullen de regeringen in zowel olie- als niet-olielanden de noodzaak voelen om belastinginkomsten te verhogen om hun begroting in evenwicht te brengen, en tegelijkertijd nog steeds zorgen voor een aantrekkelijk ondernemingsklimaat voor beleggers.

Het rapport wijst op voortdurende inspanningen van sommige landen, waaronder de  VAE, om een BTW stelsel in te voeren. Het liefst zo snel mogelijk (binnen 2 tot 4 jaar. De ontvangsten zouden het verlies van douane-inkomsten door de afschaffing van de douanerechten kunnen compenseren, en is reeds vele jaren besproken, maar er blijven veel technische obstakels te overwinnen, en sommige lidstaten zijn meer dan anderen bereid om de belasting in te voeren.

In 2011 werd een tijdsbestek van 2012-2015 voorlopig voorgesteld voor de introductie van BTW, maar er is momenteel geen consensus over een implementatie datum.

Tijdpad invoering BTW Verenigde Arabische Emiraten

Een BTW-stelsel voor de deze Arabische landen zou binnen 4 jaar tot stand moeten kunnen komen.

Auteur: de Redactie

Een team van BTW-deskundigen is continue bezig met jou te informeren over alles wat met BTW of omzetbelasting te maken heeft, zoals nieuwsberichten over BTW, wijzigingen van wetgeving, wijziging van BTW-tarieven en veel meer informatie over BTW.

Deel deze post op