BTW verhoging

De BTW verhoging. Het is bijna zover, op 1 oktober 2012 stijgt de BTW naar 21%. Daarom deze update met het laatste nieuws en tips zodat u klaar bent voor de BTW verhoging 2012.

BTW verhoging 2012

Nog drie weken en dan is het een feit. Het normale BTW tarief wordt op 1 oktober 2012 verhoogd van 19 procent naar 21 procent. Dit heeft belangrijke consequenties voor ondernemers en consumenten.

De prijzen voor consumenten zullen naar verwachting iets stijgen per 1 oktober 2012, waardoor de koopkracht iets zal afnemen. Dit ondanks de berichtgeving dat veel ondernemers de BTW verhoging in eerste instantie (tot 1 januari 2013) voor eigen rekening zullen nemen.

Voor ondernemers is natuurlijk de belangrijkste consequentie dat zij vanaf 1 oktober 2012 het nieuwe BTW tarief in hun administratieve systemen en facturen moeten opnemen.

Tip: Wacht niet te lang met het (laten) aanpassen hiervan. Er zijn meer mensen die hun administratieve of boekhoudsystemen willen laten aanpassen voor 1 oktober 2012. Ongetwijfeld zal de aanpassing bij sommige software tot problemen leiden. Het toepassen van het verkeerde tarief kan leiden tot naheffingsaanslagen en boetes.

Daarnaast zijn er een aantal specifieke situaties waarin specifieke actie moet worden ondernomen.

BTW verhoging doorlopende prestaties

Voor doorlopende prestaties moet u goed opletten. Doorlopende prestaties zijn vaak diensten zoals abonnementen en licenties. Het is gebruikelijk om voor langere tijd vooruit te factureren. In situaties waarin vóór 1 oktober 2012 al een factuur is uitgereikt of ontvangen en waarin de doorlopende prestatie zowel vóór als na 1 oktober wordt verricht kan dit tot problemen leiden. Indien mogelijk zult u moeten nafactureren voor 2%.

BTW verhoging ruilen

Als consumenten goederen die u vóór 1 oktober 2012 heeft verkocht na die datum komen ruilen, dient u het juiste BTW bedrag te corrigeren.

BTW verhoging verlegd

Als u diensten afneemt van buitenlandse ondernemers zal de BTW meestal naar u zijn verlegd. Als er sprake is van doorlopende prestaties moet u dan zelf de correctie van 2% toepassen.

Conclusie en tips

Een ogenschijnlijk eenvoudige aanpassing van een tarief brengt toch een hoop werk met zich mee. Zorg ervoor dat u goed voorbereid bent. Voor specifieke vragen en overgangsregelingen verwijzen wij u naar het scala van artikelen over de BTW verhoging op deze website. U kunt ze vinden in de categorie “BTW”. Komt u er dan nog niet uit? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Auteur: de Redactie

Een team van BTW-deskundigen is continue bezig met jou te informeren over alles wat met BTW of omzetbelasting te maken heeft, zoals nieuwsberichten over BTW, wijzigingen van wetgeving, wijziging van BTW-tarieven en veel meer informatie over BTW.

Deel deze post op