BTW verlegd

BTW verlegd betekent dat de afdrachtverplichting voor de BTW voor een prestatie (een levering of een dienst) is verlegd van de leverancier naar de afnemer. De leverancier hoeft in dat geval dus geen BTW in rekening te brengen aan de afnemer. De afnemer moet de BTW aangeven in zijn BTW aangifte. In dezelfde aangifte kan hij deze BTW overigens ook weer in aftrek brengen.

Verlegde BTW berekenen

U kunt onze BTW calculator gebruiken om de naar u verlegde BTW te berekenen. Weet u niet hoe dit moet? Lees dan ons artikel over BTW berekenen. U gebruikt hiervoor het bedrag exclusief BTW dat de leverancier aan u in rekening heeft gebracht in zijn factuur.

Verlegde BTW aangeven

De berekende BTW geeft u aan in de BTW aangifte onder rubriek 2 ‘Verleggingsregelingen binnenland’. Zoals gezegd kunt u deze BTW in dezelfde BTW aangifte meteen weer aftrekken als voorbelasting. Dit doet u onder rubriek 5 ‘Voorbelasting, kleineondernemersregeling en schatting’. Per saldo betaalt u dus niks. Dit betekent niet dat u geen aangifte hoeft te doen!

Wanneer BTW verlegd

Wanneer wordt de BTW verlegd? Bij het verleggen van BTW denkt men met name aan zakendoen met het buitenland, maar de verleggingsregeling komt ook voor bij onderaanneming en personeel uitlenen, bij afval en oude materialen, bij mobiele telefoons en computerchips, bij onroerende zaken, bij executieverkopen bij verkoop van goud en bij de overdracht van emissierechten.

Bij onderaanneming en uitlening van personeel geldt de verleggingsregeling in de sectoren:
– bouw en scheepsbouw
– confectie-industrie
– schoonmaakbedrijven

 

BTW verlegd factuur

Als de BTW wordt verlegd moet u hiervan melding maken op uw factuur. Als u de leverancier bent, hoeft u dus geen BTW in rekening te brengen. U mag dit dan ook niet op uw factuur zetten. In plaats daarvan zet u “BTW verlegd” op de factuur. Daarnaast moet u het BTW-identificatienummer van uw afnemer op uw factuur vermelden.

BTW verlegd vertalen

Als laatste een veelgestelde vraag van ondernemers die zakendoen met het buitenland. Hoe moet u “BTW verlegd”vertalen op een factuur in een andere taal. Voor Engeland, Duitsland en Frankrijk hier de juiste vertaling.

BTW verlegd Engels

BTW verlegd in het Engels is “reverse charge”.

BTW verlegd Duits

BTW verlegd in het Duits is “Umkehrung der Steuerschuldnerschafft”.

BTW verlegd Frans

Tot slot, BTW verlegd in het Frans is “Autoliquidation”.Auteur: de Redactie

Een team van BTW-deskundigen is continue bezig met jou te informeren over alles wat met BTW of omzetbelasting te maken heeft, zoals nieuwsberichten over BTW, wijzigingen van wetgeving, wijziging van BTW-tarieven en veel meer informatie over BTW.

Deel deze post op

Geef een reactie