Vooruitbetalen heeft geen zin bij BTW-verhoging

Met ingang van 1 oktober gaat het hoge BTW-tarief omhoog van 19% naar 21%, de BTW-verhoging 2012. Het is daarom van groot belang om uw financiële administratie voor die datum aan te passen, zodat de overgang vloeiend verloopt. Pas niet zomaar het tarief aan, maar voeg een extra tarief toe in uw administratieve systeem zodat u de gegevens uit het verleden met het bijbehorende tarief kunt bewaren. De belastingdienst vindt dit ook belangrijk! Sommige mensen denken dat ze de BTW-verhoging gedeeltelijk kunnen ontlopen door voor 1 oktober 2012 betalingen te doen voor diensten die pas na die datum worden verricht. Dat kan niet! Doe dit niet, want de belastingdienst zal boetes opleggen.Overgangsmaatregelen BTW-verhoging

Voor lastige situaties, zoals de reeds gestarte bouw van een huis met betaling in termijnen zal naar verwachting een overgangsmaatregel komen.

BTW-verhoging is bezuinigingsmaatregel

De BTW-verhoging maakt deel uit van het bezuinigingspakket uit het begrotingsakkoord 2013. Voor consumenten en vrijgestelde ondernemers betekent dit in principe en verhoging van de kosten, tenzij de ondernemer besluit de BTW voor eigen rekening te nemen door zijn marge te verlagen. Gezien de economische omstandigheden zou dat best nog wel eens het geval kunnen zijn.

Factuur

Als u een prestatie (levering of dienst) verricht na 1 oktober 2012 zult u dus 21% BTW in rekening moeten brengen, ook als u de factuur al eerder stuurt. Dit geldt ook andersom. Als u een prestatie heeft verricht voor 1 oktober 2012 mag u ook na die datum nog een factuur sturen met 19% BTW er op. Voor langdurige prestaties die beginnen voor 1 oktober 2012 en erna eindigen zal waarschijnlijk een overgangsmaatregel komen. Om problemen te voorkomen kunt u nu al besluiten om de prestatie en de facturen in stukken op te knippen voor en na 1 oktober 2012. U weet dan altijd waar u aan toe bent.
Bewaren

Auteur: de Redactie

Een team van BTW-deskundigen is continue bezig met jou te informeren over alles wat met BTW of omzetbelasting te maken heeft, zoals nieuwsberichten over BTW, wijzigingen van wetgeving, wijziging van BTW-tarieven en veel meer informatie over BTW.

Deel deze post op

Geef een reactie