Innovatie en SEO: semantisch zoeken is de trend in 2014

Semantisch zoeken is de trend voor innovatieve ideeën en ontwikkelingen op het gebied van SEO voor 2014. Waar liggen de mogelijkheden op dit gebied? In dit artikel schetsen we onze verwachting voor 2014 en de mogelijkheden voor WBSO ICT subsidie op dit gebied.

SEO in 2014

De ontwikkelingen op het gebied van SEO (zoekmachine optimalisatie) hebben in 2013 niet stil gestaan. Sterker nog, Google heeft in 2013 één van de meest vergaande updates in haar algoritme doorgevoerd, genaamd Hummingbird. Dit verbeterde algoritme voor werelds meest gebruikte zoekmachine zou betere zoekresultaten moeten geven voor lange, complexe zoekopdrachten, aldus Tweakers.net.

Dit betekent dat langere zoektermen belangrijker worden (long tail keywords). Zoektermen worden uitgebreider en daarmee ingewikkelder. Zoekmachines aan de andere kant worden steeds geavanceerder en daardoor nauwkeuriger. Dit heeft te maken met semantisch zoeken, waarbij naast de exacte woorden ook gekeken wordt naar de betekenis daarvan, de context.

Semantisch zoeken

In 2014 zullen zoekmachines echt proberen te begrijpen wat de gebruiker bedoelt en of nodig heeft. Zoekresultaten worden hierdoor persoonlijker en nauwkeuriger. Google Now is hier een goed voorbeeld van. De juiste informatie op het juiste moment. Rekening houdend met alle informatie die over jou bekend is. Een beetje eng bijna. Maar het werkt wel.

Onlangs kocht Google Deepmind, een bedrijf gespecialiseerd in zelflerende algoritmes. Dergelijke kunstmatige intelligentie zou, onder andere, gebruikt kunnen worden om de zoekmachine te verbeteren.

Andere initiatieven om de zoekresultaten te verbeteren komen juist van de andere kant. Deze zijn gericht om de input te verbeteren door zoekmachines beter aan te geven wat de content precies is en inhoudt (metadata). Denk hierbij aan schema.org, een belangrijke manier om jouw content beter te laten indexeren door de zoekmachines. Google heeft hiervoor zelfs een tooltje gemaakt wat door iedereen gebruikt kan worden, de Opmaakhulp voor het structureren van data. Zoals ze zelf zeggen:

Als Google de gegevens op uw site begrijpt, kunnen uw gegevens aantrekkelijker en op nieuwe manieren worden weergegeven.

Uiteraard zijn er ook talloze commerciële applicaties ontwikkeld om je hiermee te helpen, zoals WordPress plugins en de Schema Creator van Raven Tools.

Strategie voor 2014

Wat betekent dit nu allemaal?

Ten eerste dat als je een internetondernemer bent, het belangrijk is om goede specieke content met de juiste metadata te publiceren om ervoor te zorgen dat je (zo goed mogelijk) gevonden wordt. Richt je op hele specifieke vragen en producten en geeft zoveel mogelijk informatie mee.

Zorg er daarnaast ook voor dat je website op orde is. Geef je pagina’s duidelijk doorzoekbare namen en zorg voor een goed structuur. Dit is zowel goed voor Google als voor je gebruikers. En daar gaat het uiteindelijk om.

Google blijft in Nederland voorlopig de belangrijkste zoekmachine. Richt je daar dus op voor je organische zoekresultaten. Essentieel is Google+. Maak een account aan als je dat nog niet gedaan hebt en verstrek alle informatie die Google graag wil hebben. Maak er ook actief gebruik van. Dit zal je zoekresultaten ten goede komen.

WBSO ICT kansen

Wat zijn de mogelijkheden voor innovatieve projecten op SEO gebied die aanmerking komen voor WBSO ICT?

Om in aanmerking te komen voor WBSO ICT moet er sprake zijn van ontwikkeling van technisch nieuwe programmatuur. Slechts het beschrijven van modellen, algoritmen of architectuur valt hier niet onder. Er moet echt programmatuur ontwikkeld worden. Daarnaast moet er sprake zijn van een informatierechnologisch probleem dat opgelost wordt.

Voorbeelden van kwalificerende ontwikkeling van programmatuur:

  • (De uitbreiding van) een ontwikkelingsplatform voor kunstmatige intelligentie compenenten op het gebied van semantisch zoeken die daardoor gemakkelijk geïmplementeerd kunnen worden in software of websites.
  • (De uitbreiding van) een geavanceerde zoekmachine die gebruikt kan worden in verschillende BI-toepassingen.

 

Auteur: de Redactie

Een team van BTW-deskundigen is continue bezig met jou te informeren over alles wat met BTW of omzetbelasting te maken heeft, zoals nieuwsberichten over BTW, wijzigingen van wetgeving, wijziging van BTW-tarieven en veel meer informatie over BTW.

Deel deze post op

Geef een reactie