Weekers wil af van onevenredig voordeel watervilla’s

Weekers wil af van onevenredig voordeel watervilla’s

In een nieuwsbericht van 6 april 2012 laat staatssecretaris Frans Weekers van Financiën weten dat hij af wil van het onevenredige belastingvoordeel dat eigenaren van een aantal drijvende roerende ‘watervilla’s’ kunnen krijgen na een recente uitspraak van de Hoge Raad. Hij gaat laten onderzoeken of het mogelijk is om dit verschil in fiscale behandeling weg te nemen.

Roerende waterwoningen versus onroerende waterwoningen 

Het arrest creëert een verschil in fiscale behandeling in de overdrachtsbelasting en in de vermogensrendementsheffing van roerende waterwoningen aan de ene kant en van onroerende waterwoningen en gewone woningen aan de andere kant. Volgens staatssecretaris Weekers is het is moeilijk om aan mensen uit te leggen dat er voor een drijvende watervilla in sommige gevallen geen overdrachtsbelasting verschuldigd is, en dat er -wanneer het een tweede woning betreft – ook nog een lagere vermogensrendementsheffing geldt, terwijl iemand met een klein huisje op de vaste wal wel het volle pond moet betalen. Hij is dan ook niet bereid deze situatie  op voorhand zo maar te accepteren.

Belastingplan 2013

Hoewel het technisch niet eenvoudig zal zijn om deze onbalans weg te nemen wil Weekers hier toch nader naar kijken en een analyse maken van de mogelijkheden, die ook voor de Belastingdienst uitvoerbaar moeten zijn. Bij de behandeling van het Belastingplan 2013 zal hij hierop terugkomen.

Er zijn naar schatting plannen voor de bouw van zo’n 3500 watervilla’s in de komende 10 jaar.

Bron: rijksoverheid

Auteur: de Redactie

Een team van BTW-deskundigen is continue bezig met jou te informeren over alles wat met BTW of omzetbelasting te maken heeft, zoals nieuwsberichten over BTW, wijzigingen van wetgeving, wijziging van BTW-tarieven en veel meer informatie over BTW.

Deel deze post op

Geef een reactie