Mezzanine Financiering

Mezzanine financiering wordt ook wel hybride financiering genoemd. Deze vorm van financiering wordt door banken en private equity verstrekt aan bedrijven. Mezzanine of hybride geeft aan dat er sprake is van een mix tussen eigen vermogen en vreemd vermogen. De term komt voort uit de bouwwereld en betekent letterlijk ’tussenverdieping’. Financieel ligt de lening namelijk tussen het veilige lenen en risicovolle investeren in.

Wat is mezzanine financiering?

Een mezzanine lening is een achtergestelde lening.  Het gevolg hiervan is dat deze leningsvorm helemaal achteraan in rij staat bij faillissement van het bedrijf aan wie de lening is verstrekt. Daarnaast is er in de regel ook geen zekerheid verstrekt door de lener aan de kredietgever of financier.

Wat kost het?

Omdat de schuldeiser geen zekerheden heeft en achteraan in de rij staat bij faillissement is deze vorm van financieren relatief duur. De kredietverstrekker zal gecompenseerd willen worden voor het hoge(re) risico dat hij op een dergelijke lening loopt. Dit zal plaatsvinden door het bedingen van een hoge rentevergoeding. Rentepercentages op mezzanine financiering zijn meerdere malen zo hoog als de gangbare rentepercentages.

Warrant

In aanvulling hierop zal de bank of investeerder soms ook een warrant verlangen van het bedrijf aan wie de hybride financiering wordt verstrekt. Hiermee kan de vermogensverstrekker tegen vooraf bepaalde voorwaarden zijn lening omzetten in aandelenkapitaal. Hiermee verkrijgt de investeerder ook een positieve verwachting terug ten opzichte van de negatieve verwachting die voortvloeit uit het grotere risico.

Rente en aflossing

Het is bij deze manier van financieren gebruikelijk dat er tijdens de looptijd van de lening niet wordt afgelost op de hoofdsom. Wel dient de extreem hoge rente te worden betaald.

Auteur: de Redactie

Een team van BTW-deskundigen is continue bezig met jou te informeren over alles wat met BTW of omzetbelasting te maken heeft, zoals nieuwsberichten over BTW, wijzigingen van wetgeving, wijziging van BTW-tarieven en veel meer informatie over BTW.

Deel deze post op

Geef een reactie