Verlaging vennootschapsbelasting Zweden

De Zweedse premier Fredrik Reinfeldt heeft opgeroepen tot een verlaging van de vennootschapsbelasting in Zweden om het concurrentievermogen te versterken, aldus Tax-news.com in een nieuwsbericht van 21 augustus 2012.



Extra verlaging vennootschapsbelasting Zweden

In aanvulling op de reeds geplande verlaging van de vennootschapsbelasting in Zweden van 26,3% tot 25,3% (in werking tredend vanaf 1 januari 2013) wordt door de regerende centrum-rechtse coalitie gezegd dat ze plannen het tarief van de vennootschapsbelasting verder naar beneden te brengen tot 24%.

Economische concurrentiepositie

Zweden is van oudsher een van de meest zwaar belaste landen in de wereld als gevolg van de royale sociale voorzieningen, maar het land is het bezig met het ondersteunen van de economische concurrentiepositie en het export-model door het losdraaien van de vennootschapsbelasting met behoud van de zeer hoge inkomstenbelasting en indirecte belastingen. Als gevolg daarvan is de vennootschapsbelasting van Zweden iets lager dan het gemiddelde tussen de ontwikkelde landen.

Economische veerkracht

De recente economische veerkracht is niet uitzonderlijk voor de Zweedse normen als de gemiddelde jaarlijkse groei in de afgelopen tien jaar bijna 4% is geweest. De plannen worden ook gemotiveerd door het momenteel verzwakt zijn van de rechtse gematigde partij in de peilingen, terwijl die van de linkse sociaal-democratische partij vooruit gaat. Als gevolg daarvan zou het dan ook gericht zijn op het herstel de partij populariteit in voorzet op de algemene verkiezingen in 2014.

Belastingverlagingen

De overheid heeft de belastingverlagingen beloofd tijdens de 2010 verkiezingscampagne vertraagd, omdat de regerende coalitie in zijn standpunt over belastingverlagingen in Zweden voorzichtiger is dan aanvankelijk verwacht, als gevolg van de ontwikkelingen in de eurozone en de onderliggende mogelijke risico’s voor de Zweedse economie.




Auteur: de Redactie

Een team van BTW-deskundigen is continue bezig met jou te informeren over alles wat met BTW of omzetbelasting te maken heeft, zoals nieuwsberichten over BTW, wijzigingen van wetgeving, wijziging van BTW-tarieven en veel meer informatie over BTW.

Deel deze post op

Geef een reactie