BTW tarief Spanje

Wij houden ervan om met de belangrijkste informatie te beginnen. Het normale oftewel hoge BTW tarief Spanje bedraagt 21%, net als in Nederland. Daarnaast kent Spanje ook een verlaagd tarief, een extra laag tarief (supergereduceerd) en een nultarief. Bijgewerkt tot: april 2020.

De BTW nummer landencode voor Spanje is ES. De Spaanse BTW heet IVA. Spaanse BTW nummers kunt u controleren via de website van de Europese Unie:BTW tarief Spanje

BTW tarieven Spanje

Spanje kent een laag, een superlaag en een hoog BTW tarief. Het superlage Spaanse tarief bedraagt 4%, het laag BTW tarief Spanje bedraagt 10% en geldt onder andere voor water, sommige etenswaren, medische , boeken, landbouw, hotels en sport. Het hoog BTW tarief Spanje bedraagt 21% en geldt voor alle overige leveringen en diensten. Daarnaast bestaat er een Spaans BTW tarief van 0% voor internationale handel (export) en internationaal vervoer.

Niet onder het Spaanse BTW tarief

Voor BTW doeleinden, vallen de Canarische eilanden, Ceuta en Melilla niet onder Spanje.

Historie BTW tarief Spanje

Hieronder tref je een overzicht aan van de historische Spaanse BTW tarieven. Deze geschiedenis het tarief van de BTW in Spanje begint op het moment van de invoering van de BTW in Spanje op basis van de Europese BTW-richtlijnen in januari 1986. Wat met name opvalt is dat het BTW tarief in Spanje vanaf invoering altijd vrij constant is geweest. Vanaf de invoering van het Europese BTW stelsel is het Spaanse BTW tarief vergelijkbaar geworden met de omringende landen en langzaam gestegen. Verder valt om dat in Spanje altijd een vrij eenvoudig systeem is gehanteerd met een beperkt aantal BTW tarieven. De laatste jaren gaan er stemmen op de Spaanse BTW tarieven te verhogen in verband met het grote begrotingstekort. Vergelijk hier alle BTW tarieven in Europa.

Ingangsdatum Laag Hoog Verhoogd
1 januari 1986 6% 12% 33%
1 januari 1992 6% 13% 28%
1 augustus 1992 6% 15% 28%
1 januari 1993 3 / 6% 15%
1 januari 1995 4 / 7% 16%
1 juli 2010 4 / 8% 18%
1 september 2012 4 / 10% 21%Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren