Wanneer BTW-aangifte doen?

U doet per maand, per kwartaal of per jaar BTW-aangifte. U moet altijd BTW-aangifte doen. Ook als u in een bepaalde periode geen BTW heeft betaald of ontvangen, of als u geen aangiftebrief heeft gekregen.

Aangiftebrief

De belastingdienst stuurt u per aangiftetijdvak een aangiftebrief. Daarin staat over welk tijdvak u aangifte moet doen en wanneer uw aangifte en betaling bij de belastingdienst binnen moet zijn. Hebt u bij de 1e keer inloggen op het beveiligde gedeelte van de internetsite van de belastingdienst uw e-mailadres opgegeven? Dan krijgt u ook per e-mail bericht dat uw BTW-aangifte klaarstaat.

Wanneer BTW-aangifte doen?

In de aangiftebrief en op het beveiligde gedeelte van de internetsite van de belastingdienst staat wanneer uw aangifte en betaling binnen moeten zijn. Hierbij geldt:
– Doet u per maand of per kwartaal aangifte? Dan doet u uiterlijk aangifte op de laatste dag van de maand die volgt op het kwartaal of de maand waarover u aangifte doet.
– Doet u per jaar aangifte? Dan doet u aangifte vóór 1 april van het eerstvolgende jaar.

Als aangiftedatum geldt de dag waarop de belastingdienst de aangifte heeft ontvangen.

Op tijd BTW-aangifte doen

Zorg ervoor dat u op tijd BTW-aangifte doet. De belastingdienst stuurt u namelijk geen herinnering. Doet u te laat aangifte, dan ontvangt u een naheffingsaanslag en moet u mogelijk een boete betalen. U kunt normaal gesproken geen uitstel aanvragen.

Op tijd betalen

Buiten de aangifte indienen, dien je natuurlijk ook te betalen. Zorg er voor dat het te betalen bedrag op de uiterste betaaldag binnen is bij de belastingdienst. Maak dus niet op de laatste dag over, want een bedrag kan zo 2 a 3 dagen onderweg zijn, ondanks dat de belastingdienst bij de ontvangst van betalingen rekening houdt met een coulancetermijn van 7 dagen. Na deze 7 dagen of als dit niet de eerste keer is dat je te laat betaald, dan krijg je een boete van 3% van het te laat betaalde bedrag, met een minimum van € 50,-.

Hoef je niets te betalen maar krijg je juist terug, dan hoef je buiten het doen van de aangifte verder niets te doen. De belastingdienst zal automatisch het bedrag terugstorten op jouw rekening.

Auteur: de Redactie

Een team van BTW-deskundigen is continue bezig met jou te informeren over alles wat met BTW of omzetbelasting te maken heeft, zoals nieuwsberichten over BTW, wijzigingen van wetgeving, wijziging van BTW-tarieven en veel meer informatie over BTW.

Deel deze post op

Geef een reactie