BTW nummer opzoeken

Hier kunt u snel het BTW nummer opzoeken van uw Europese afnemers. Gratis door middel van het VIES BTW portaal van de Europese Unie (EU).

Meteen BTW nummer opzoeken?

Wilt u nu meteen een BTW nummer verifieren? Via deze link krijgt u toegang tot het bovengenoemde systeem voor de uitwisseling van BTW-informatie voor de geldig verklaring van BTW-nummers in Europa. Iedereen mag deze databank gratis gebruiken. Het is openbare informatie die beschikbaar is voor alle inwoners van de EU.


Meer informatie over BTW nummer controleren?

Hier gaan wij nader in op het checken van BTW nummers. Achtereenvolgens gaan we in op het hoe, het waarom en het verschil tussen Nederland en het buitenland.

BTW nr. checken bij de belastingdienst

Vroeger kon je omzetbelasting nummers van Nederlandse afnemers opzoeken via de belastingdienst in Nederland. Dit is tegenwoordig niet meer mogelijk. Ook dit gaat nu via de VIES databank. Hierin kunt en moet u ook nummers van Nederlandse klanten opvragen. Niet alleen de namen en de BTW-nummers staan er in, ook de NAW gegevens zijn hierin te vinden. Controleer deze goed!

Bevestiging opzoeken BTW nummer

Als extra service kunt u, om aan te tonen dat u daadwerkelijk onderzoek heeft gedaan naar uw afnemer, het resultaat van uw zoekopdracht in de Europese database afdrukken en/of opslaan. Dit kunt u als bewijsstuk in uw administratie opnemen. Om het bewijs nog te versterken kunt u ook uw eigen omzetbelasting nummer op dit document laten vastleggen.

Kan ik meerdere BTW nummers tegelijk checken?

Het is ons in ieder geval nog nooit gelukt. Er circuleren tegenstrijdige verhalen op het internet, maar voorlopig is dit voor zover wij weten niet mogelijk. Gewoon één voor één de nummers controleren dus.

Buitenlandse klanten

Nu de Nederlandse belastingdienst haar service gestaakt heeft, geldt voor Nederlandse en buitenlandse klanten dezelfde procedure voor de controle. Voor beide maakt u gebruik van dezelfde portal. Alle BTW nummers van alle ondernemers in Europese Unier staan in deze databank (inclusief Nederland). Ook alle namen en adressen staan er in.