BTW berekenen

Welkom bij onze handleiding BTW berekenen. In deze handleiding gaan wij uitgebreid in op de berekening van BTW. Ondernemers brengen BTW in rekening aan hun klanten. De systematiek waarmee de verschuldigde omzetbelasting moet worden uitgerekend leidt in de praktijk echter wel eens tot verwarring.
Snel een berekening maken? Ga naar onze calulator:      BTW-calculator


Systematiek BTW berekenen

U moet BTW berekenen over uw prijs exclusief BTW. De BTW die u heeft berekend moet u vervolgens optellen bij uw prijs exclusief BTW. Op deze manier krijgt u de prijs inclusief BTW die u aan uw klant in rekening kunt brengen. We zeggen ook wel dat de verkoopprijs dan inclusief BTW is. Ondernemer moeten in Nederland verplicht prijzen aan consumenten rekenen die inclusief BTW zijn. Zij mogen het bedrag exclusief BTW of de BTW dus niet vermelden aan consumenten.

In deze handleiding leggen wij uit hoe berekenen BTW in zijn werk gaat aan de hand van een aantal voorbeelden. Ook wijzen we u op een aantal handige hulpmiddelen.

BTW Berekenen 21%

De BTW kent zowel een hoog als een laag tarief. Sommige goederen en diensten zijn helemaal vrijgesteld van BTW (0%). Het hoge BTW tarief is momenteel 21% (Dit tarief geldt vanaf 1 oktober 2012). Als we BTW berekenen voor het hoge tarief van 21% spreken we ook wel over berekenen btw 21. De formule om de BTW uit te rekenen is:

BTW = bedrag exclusief BTW x 0,21

Voorbeeld 1:
De prijs van een keukenmachine exclusief BTW is € 120,-. De BTW is dan:
BTW = 120 x 0,21 = 25,20

BTW Berekenen 9%

Zoals hierboven gezegd bestaat er ook een laag BTW tarief, te weten 9% (Dit tarief geldt vanaf 1 januari 2019 (was 6%)). Als we de BTW uitrekenen voor het lage tarief van 9% spreken we over berekenen btw 9. De formule is:

BTW = bedrag exclusief BTW x 0,09

Voorbeeld 2:
De prijs van bos rozen exclusief BTW is € 20,-. De BTW is dan:
BTW = 20 x 0,09 = 1,80

Inclusief BTW berekenen

Nu we weten hoe we de BTW kunnen berekenen over het bedrag exclusief BTW, moeten we alleen nog weten hoe we aan het bedrag inclusief BTW komen. Dit is immers de prijs die u aan uw consument in rekening moet brengen. We spreken dan over inclusief btw berekenen. Dit gaat als volgt:

Bedrag inclusief BTW = bedrag exclusief BTW + BTW

Voorbeeld 1:
We gebruiken het voorbeeld van hiervoor.
De prijs van een keukenmachine exclusief BTW was 120. De BTW is dan:
BTW = 120 x 0,21 = 25,20
De prijs inclusief BTW kunnen we nu dus ook uitrekenen en wel als volgt:
Bedrag inclusief BTW = 120 + 25,20 = 145,20

Voorbeeld 2:
Ook het tweede voorbeeld wordt verder uitgewerkt.
De prijs van bos rozen exclusief BTW was 20. De BTW was dus:
BTW = 20 x 0,09 = 1,80
De prijs inclusief BTW is dan:
Bedrag inclusief BTW = 20 + 1,80 = 21,80Exclusief BTW berekenen

Hierboven hebben we geleerd hoe we de BTW berekenen door middel van berekenen btw 9 of berekenen btw 21. Vervolgens hebben we inclusief btw berekenen behandeld. Vaak zal een ondernemer echter een mooi rond bedrag als prijs voor zijn product willen hanteren, zoals 19,95 of 9,99. Deze bedragen zijn voor de consument en dus inclusief BTW. Is het ook mogelijk om de BTW en de prijs exclusief BTW te berekenen als we alleen de prijs inclusief BTW hebben? Dat is zeker mogelijk, maar is wel een stuk ingewikkelder dan andersom. We proberen hier uit te leggen hoe dat in zijn werk gaat.

Exclusief BTW berekenen 21

Net als hierboven maken we onderscheid tussen het hoge en het lage BTW tarief van 21% en 9%. De formule om de BTW te berekenen uit een bedrag inclusief 21% BTW noemen we exclusief btw berekenen 21. De formule is:

BTW = (bedrag inclusief BTW / 121) x 21 

of

BTW = bedrag inclusief BTW x (21/121)

Voorbeeld 3:
U verkoopt een TV voor 484 inclusief BTW aan een klant. De BTW in de prijs is:
BTW = (484 / 121) x 21 =  4 x 21 = 84
De verkoopprijs exclusief BTW was dus:
Bedrag exclusief BTW = bedrag inclusief BTW – BTW = 484 – 84 = 400

Exclusief BTW berekenen 6

De formule om de BTW te berekenen uit een bedrag inclusief 9% BTW noemen we exclusief btw berekenen 9. Deze luidt als volgt:

BTW = (bedrag inclusief BTW / 109) x 9 

of

BTW = bedrag inclusief BTW x (9/109)

Voorbeeld 4:
De prijs inclusief BTW van een lekker geurtje bedraagt 21,80. Hiervan is BTW:
BTW = (21,80/109) x 9 = 0,20 x 9 = 1,80
De prijs exclusief BTW die hierbij hoort is:
Bedrag exclusief BTW = 21,80 – 1,80 = 20

BTW calculator

Hierboven heeft u geleerd hoe u de BTW en de prijs inclusief BTW kunt berekenen aan de hand van de prijs exclusief BTW. U heeft zelfs geleerd hoe u de BTW en de prijs exclusief BTW kunt berekenen met behulp van de prijs inclusief BTW! Toch zullen veel mensen het te ingewikkeld vinden om deze berekeningen steeds zelf uit te voeren. Niet getreurd, hiervoor hebben wij de BTW calculator ontwikkeld! Met de BTW calculator kunt u zeer eenvoudig de BTW en het bedrag inclusief of exclusief BTW berekenen afhankelijk van het bedrag dat u heeft. Test hem snel uit!

BTW-calculator