Wat zijn de BRIC-landen?

Wat zijn de BRIC-landen?

De BRIC-landen is een veelgebruikte term tegenwoordig. Maar wat zijn de BRIC-landen nou precies?
BRIC-landen

Brazilië, Rusland, India en China worden de BRIC-landen genoemd. De BRIC-landen zijn de vier sterke opkomende economische wereldmachten. De term BRIC wordt ook vaak gebruikt als het gaat om de verschuiving van de economische macht in de wereld. De naam BRIC werd voor het eerst gebruikt door de de gerenomeerde Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs. Die voorspelde over deze landen, dat ze over een aantal jaar in 2050 economisch machtiger zouden zijn dan de G6. China zou in 2050 dan de grootste economie ter wereld zijn, India de twee na grootste en Brazilië en Rusland staan op de vierde en vijfde plek.

Crisis

De voorspellingen van Goldman Sacs lijken te kloppen maar de BRIC economieën groeien nog sneller dan verwacht. China staat nu al op de 2e plek van de wereldranglijst van het bruto binnenlands product, Brazilië op de 7e plek, India op de 8e plek en Rusland op de 11e plek. Dit is veel sneller dan dat de Goldman had voorspeld en ook veel sneller dan mensen hadden gedacht. De Amerikaanse bank had verwacht dat pas rond 2015 en 2018 de landen op deze plekken zouden staan. Een belangrijke reden dat de BRIC landen zo hoog staan is dat ze het 1e deel van de crisis zonder kleerscheuren hebben doorstaan. Andere landen in Europa en Amerika hadden meer last van de crisis. Hun economie is dus minder gegroeid of zelfs gekrompen. Ondanks dit feit blijft het bijzonder dat deze landen zo snel konden groeien. Maar hoe konden de landen zo een snelle groei door maken? Zullen ze over een paar jaar economisch domineren? En zal hun groei ons kunnen redden als onze economie verslechtert? De toekomst zal het uitwijzen.

BRICM

Soms wordt ook Mexico aan de groep opkomende wereldmachten toegevoegd, we spreken dan van BRICM.Auteur: de Redactie

Een team van BTW-deskundigen is continue bezig met jou te informeren over alles wat met BTW of omzetbelasting te maken heeft, zoals nieuwsberichten over BTW, wijzigingen van wetgeving, wijziging van BTW-tarieven en veel meer informatie over BTW.

Deel deze post op

Geef een reactie