Kappers en de BTW

De beroepsgroep van kappers betalen BTW. Maar welk tarief moeten zij rekenen voor hun diensten en producten en wat kunnen zij met de betaalde BTW over de inkoop? Hoe zit het nu allemaal met kappers en de BTW? Hieronder volgt een duidelijke uitleg.

Diensten van de kapper

De diensten van de kapper vallen volgens de belastingdienst onder het lage tarief van 9%. Dit betekent dus dat jouw klant over jouw tarief nog 9% BTW dient te betalen. Onder deze diensten vallen de kapperswerkzaamheden, zoals knippen, wassen, föhnen, verven, permanenten, scheren en trimmen van baarden, het aanbrengen van haarextensies en het aanmeten en reviseren van pruiken en toupets. We geven hieronder een rekenvoorbeeld:

Tarief voor knippen: € 35,-
9% BTW:                     €   3,15
De klant betaald:       € 38,15

In bovenstaand voorbeeld houdt het dus in dat je van het bedrag dat je ontvangt van de klant (€ 38,15) weer € 3,15 moet afdragen aan de belastingdienst.Niet alleen de dienst zelf valt onder het 9% tarief. Ook de producten die bij de dienst horen vallen onder 9% BTW, zoals shampoo, haarverf, permanentvloeistof, crème, gel en goedkope haarversieringen die in het haar worden aangebracht, zoals strikken, linten, kralen en veertjes.

Er zijn uitzonderingen. Indien de dienst niet kenmerkend is voor een kapper, dan valt de dienst onder 21% BTW. Denk daarbij aan schoonheidsbehandelingen, make-up aanbrengen, kleur- en make-upadviezen, manicure- en pedicurewerkzaamheden en zonnebankverhuur. Ook het verzorgen van het haar van dieren valt onder het 21% tarief.

Losse producten

Indien je losse producten verkoopt aan de klant, dan dien je het hoge tarief van 21% te gebruiken. Onder dit hoge tarief vallen o.a. haarverzorgingsproducten, gebruiksartikelen, zoals haarspeldjes en oorbellen, haarextensies, pruiken en toupets. We geven weer een rekenvoorbeeld:

Tarief voor shampoo:  € 9,50
21% BTW:                      € 2,-
De klant betaald:         € 11,50

Inkoop van je producten

Over de inkoop van je producten betaal je zelf ook BTW. Dus als je een fles shampoo aankoop van € 5,- excl. BTW, dan betaal je aan de leverancier uiteindelijk € 6,05. Maar deze BTW kun je weer terugvragen aan de belastingdienst. In dit specifieke geval krijg je dus € 1,05 terug van de belasting. Omdat je eerst zelf deze belasting betaald en deze later weer terug krijgt, noemt men dit ‘voorbelasting’. Alle deze voorbelasting mag je uiteindelijk bij elkaar optellen en opgeven bij de aangifte.

BTW aangifte

Bij de aangifte van je belasting heb je normaal gesproken te maken met 3 velden:

  • de BTW over de inkomsten die belast zijn met 21% (jouw producten)
  • de BTW over de inkomsten die belast zijn met 9% (jouw diensten)
  • de BTW over jouw inkoop (voorbelasting)

We gaan er dan even vanuit dat je 100% zaken doet in Nederland en ook geen producten in het buitenland koopt.

Wat je uiteindelijk aan de belastingdienst moet betalen is geheel  afhankelijk van jouw inkomsten en inkoop. We geven weer even een voorbeeld:

Omzet
excl. BTW
BTW
Verkoop 21% 1.000 210
Verkoop 9% 5.000 450
Subtotaal te betalen 760
Voorbelasting 300
Totaal te betalen 460

In dit geval zul je dus € 460 over moeten maken aan de belastingdienst. De bedragen bij de aangifte mag je altijd in jouw voordeel afronden op hele euro’s. Wil je BTW berekenen? Ga naar onze handige calculator!

Calculator