EU is btw-fraude webwinkels beu

Voorstellen

De Europese Commissie komt met voorstellen om btw-fraude webwinkels aan te pakken. De voorstellen zijn een pakket maatregelen om de verkoop via webwinkels binnen Europa beter te reguleren. Er waren al plannen om geo-blocking aan te pakken- waarbij webwinkels vanuit bepaalde landen niet bereikbaar zijn- en om consumentenbescherming beter te regelen. De voorstellen moeten nog worden goedgekeurd door het Europees Parlement en de lidstaten.

Detailhandel Nederland is blij met de voorstellen: “Uiteenlopende btw-procedures en tarieven vormen al jaren een van de grootste obstakels bij grensoverschrijdend ondernemen”, volgens Joran Frik, secretaris Europa bij de organisatie. Volgens hem zullen de maatregelen ertoe leiden dat er voor consumenten in EU-landen meer webwinkels komen, en ze dus meer keus krijgen De Commissie verwacht dat het creëren van een loket EU-webwinkels in totaal 2,3 miljard euro aan administratiekosten per jaar bespaart.

Mislopende inkomsten

Lidstaten lopen naar verwachting 5 miljard euro aan belasting mis door fraude en belastingontwijking en dit bedrag zou oplopen tot 7 miljard euro in 2020. Verder moet de btw-inning bij webwinkels in lidstaten worden gelijkgeschakeld. Dit moet het voor bedrijven makkelijker en goedkoper maken om over de grens producten te verkopen. Nu zijn bedrijven volgens de commissie ongeveer achtduizend euro aan administratiekosten kwijt per EU-land waar ze de markt op willen. Deze kosten worden omlaag gebracht door zaken via een onlineloket met de belastingdienst van het thuisland van de winkel te regelen. Tot slot gaat de Commissie mee in de wens van lidstaten, dat voor elektronische boeken en kranten hetzelfde btw-tarief als voor papieren boeken moet gelden.Controles

Ook de maatregelen om fraude te bestrijden vindt Detailhandel Nederland een goed voorstel. Zo mogen landen van buiten de EU nu nog goederen die minder dan 22 euro kosten verzenden, zonder dat ze daar btw over hoeven te betalen. Deze uitzondering vervalt. Dit voorstel maakt het winkelen duurder voor consumenten, maar volgens de Europese Commissie is het nodig, omdat het in het nadeel is van EU-bedrijven en er makkelijk mee gefraudeerd kan worden. Er worden nu 150 miljoen pakketten per jaar onder deze uitzondering verzonden. Slechts een heel klein deel daarvan wordt gecontroleerd. Maar uit die controles blijkt wel dat regelmatig veel duurdere producten, zoals smartphones en tablets, met een verkeerd label en een verhullende beschrijving worden verstuurd.

Bron: nos.nl

Auteur: de Redactie

Een team van BTW-deskundigen is continue bezig met jou te informeren over alles wat met BTW of omzetbelasting te maken heeft, zoals nieuwsberichten over BTW, wijzigingen van wetgeving, wijziging van BTW-tarieven en veel meer informatie over BTW.

Deel deze post op