BTW verhoging in Italië gaat niet door

De Italiaanse regering heeft deze week de begroting 2017 gepresenteerd. Hierin is niet de BTW verhoging in Italië van 22% naar 24% opgenomen. In 2015 zette de regeling zich nog in om een verhoging van het BTW-tarief vanaf 2017 in te voeren, zodat het zou voldoen aan de Europese richtlijnen voor de begroting.

Schuldenlast

In plaats daarvan wil de regering opnieuw onderhandelen met Brussel over de strenge voorwaarden. De Europese Commissie dwingt Italië om zijn tekort tot onder 2,4% van het BBP terug te dringen. Oorspronkelijk zou dit zelfs naar 1,1% moeten gaan. De Europese Commissie wil dat Italië zijn schuldenberg vermindert. Dit is nu meer dan 130% van het BBP en een van de grootste ter wereld.

Italië zal in december een belangrijk referendum houden en wil daarom nu niet een impopulaire belastingverhoging doorzetten. Er zijn geen harde toezeggingen van de Italiaanse regering over hoe Italië zal voldoen aan de € 15 miljard tekort, dat de BTW verhoging zou hebben opgebracht.BTW verhoging in Italië

In 2013 was in Italië de laatste BTW verhoging. Op 1 oktober 2013 ging namelijk het hoge BTW-tarief van 21% naar 22%. Twee jaar daarvoor, op 17 september 2011, ging het tarief van 20% naar 21%. In 1973 was het hoge BTW-tarief nog 12%, al was er toen wel een extra verhoogd tarief van 18%.

Wilt u het BTW-tarief en de BTW historie van Italië weten, kijken dan op onze pagina over BTW in Italië.

Auteur: de Redactie

Een team van BTW-deskundigen is continue bezig met jou te informeren over alles wat met BTW of omzetbelasting te maken heeft, zoals nieuwsberichten over BTW, wijzigingen van wetgeving, wijziging van BTW-tarieven en veel meer informatie over BTW.

Deel deze post op

Geef een reactie