Duidelijkheid over specifieke BTW vraagstukken

De belastingdienst geeft af en toe duidelijkheid over bepaalde specifieke BTW vraagstukken. Wij hebben de meest recente uitspraken van de belastingdienst voor u op een rijtje gezet.

BTW op snelwrapfolie

Snelwrapfolie is de folie die je bijvoorbeeld op keukenkastjes aanbrengt. Volgens de belastingdienst is dit belast met 21% en niet, zoals schilderwerk en behangen bij woningen die ouder zijn dan 2 jaar, met 6% BTW.

De belastingdienst zegt hierover: “Het aanbrengen van snelwrapfolie is niet aan te merken als het aanbrengen van verf of een verfsysteem. We zien het ook niet als behangen, omdat behang in principe bedoeld is voor wanden in woningen, terwijl snelwrapfolie aan te brengen is op allerlei objecten. Daarom is het aanbrengen van snelwrapfolie belast met 21% BTW.”

BTW op prothesen voor dieren

Ook dieren krijgen, net als mensen, soms prothesen aangemeten. Volgens de belastingdienst is dit belast met 21% en niet, zoals bij prothesen voor mensen, met 6% BTW.

De belastingdienst zegt hierover: “Alleen voor prothesen voor dieren geldt het btw-tarief van 21%. Bij prothesen voor mensen is de btw 6%. Een prothese is een kunstmatige vervanging van een lichaamsdeel, een orgaan of een deel van een orgaan. Meer informatie leest u bij Prothesen.”

BTW op hennepstro of hennepstrooisel

Onbewerkt hennepstro en hennepstrooisel ziet de Belastingdienst als stro. Daarom is dit net als stro belast met 6% BTW.

De belastingdienst zegt hierover: “Omdat wij onbewerkt hennepstro en hennepstrooisel zien als stro, vallen deze goederen ook onder het btw-tarief van 6%. Het hennepstrooisel moet wel primair zijn bestemd om te worden gebruikt als bodembedekker in ligboxenstallen of in andere dierenverblijven.”

BTW op flakes-, giet- en coatingvloeren

Het binnen een verfsysteem aanbrengen van flakes op trappen en vloeren in woningen valt onder het tarief van 6% BTW. Voorwaarde is wel dat de woning ouder is dan 2 jaar.

De belastingdienst zegt hierover: “De werkzaamheden bestaan uit het aanbrengen van een speciale kleeflaag op de ondergrond, het in de kleeflaag blazen van de flakes (decoratieve, gepigmenteerde kunststofdeeltjes) en het afwerken met een speciale laklaag.”

Als er sprake is van een verfproduct, valt ook het aanbrengen van een gietvloer of een coatingvloer in woningen ouder dan 2 jaar onder het tarief van 6% BTW.

Auteur: de Redactie

Een team van BTW-deskundigen is continue bezig met jou te informeren over alles wat met BTW of omzetbelasting te maken heeft, zoals nieuwsberichten over BTW, wijzigingen van wetgeving, wijziging van BTW-tarieven en veel meer informatie over BTW.

Deel deze post op