Suppletieaangifte

In de praktijk maakt de accountant de jaarrekening van een onderneming binnen 3 tot 12 maanden na afloop van het boekjaar. De accountant dient tegelijkertijd met publicatie van de jaarrekening, een suppletieaangifte in bij de belastingdienst en doet aangifte vennootschapsbelasting. Maar wat is suppletie eigenlijk? Daar gaan we in dit artikel verder op in.

Wat is een suppletieaangifte?

Suppletie betekent aanvulling volgens het woordenboek. Het is dan ook geen gewone BTW aangifte, maar een aanvulling oftewel verbetering van een eerder ingediende aangifte. In het hierboven gegeven voorbeeld zal de accountant de aangiften omzetbelasting van het jaar waarover hij de jaarrekening heeft opgesteld allemaal ineens corrigeren met de suppletie.

Wanneer moet het?

Aanvulling van de aangifte is nodig als blijkt dat er teveel of te weinig BTW is aangegeven in het verleden. Als belastingplichtige ben je verplicht dit zelf te corrigeren. Hiervoor is het suppletieformulier gemaakt. Het kan ook gebruikt worden om andere fouten te herstellen, zoals het gebruik van een verkeerd belastingtarief of een vrijstelling.

Als u teveel BTW heeft betaald is de reden voor de hand liggend. Maar ook als u te weinig BTW heeft betaald is het verstandig om suppletie te doen. Als de inspecteur namelijk zelf ontdekt dat u te weinig BTW heeft afgedragen zal hij een vergrijpboete opleggen. Mocht u zelf uw aangifte hebben verbeterd door middel van suppletie, dan zal de belastingdienst geen boete of een lage boete opleggen.

Hoe doe ik suppletieaangifte?

U kunt elektronisch suppletieaangifte doen. Meestal wordt de suppletieaangifte gedaan door de accountant die de jaarrekening verzorgt.

Auteur: de Redactie

Een team van BTW-deskundigen is continue bezig met jou te informeren over alles wat met BTW of omzetbelasting te maken heeft, zoals nieuwsberichten over BTW, wijzigingen van wetgeving, wijziging van BTW-tarieven en veel meer informatie over BTW.

Deel deze post op

Geef een reactie