BTW verhoging 1 oktober 2012

Op 1 oktober 2012 is het al zover: de verhoging van BTW tarief van 19% naar 21%. In dit artikel helpen wij u de puntjes op de i te zetten, zodat u klaar bent voor de BTW verhoging 1 oktober 2012. Dit om boetes en naheffingen te voorkomen.

BTW verhoging 21 procent

Nog 10 dagen, dan is het zover. Vanaf 1 oktober 2012 wordt het algemene BTW tarief verhoogd naar 21 procent. Het spreekt voor zich dat u vanaf 1 oktober 2012 21% BTW op uw facturen moet vermelden in plaats van 19%. De hoofdregel om te bepalen welk tarief van toepassing is luidt: het moment van presteren is doorslaggevend. Dit betekent dat u wanneer u na 1 oktober 2012 een factuur uitreikt voor een levering of dienst die u al voor die datum had verricht alsnog 19% BTW in rekening moet brengen.

BTW verhoging 1 oktober 2012: bijzondere situaties

Voor een aantal bijzondere situaties moet u goed opletten:

• Doorlopende prestaties (zoals abonnementen, licenties) waarbij u vóór 1 oktober 2012 al een factuur had uitgereikt terwijl de doorlopende prestatie zowel vóór als na 1 oktober 2012 wordt verricht.
• Goederen ruilen die vóór 1 oktober 2012 door u zijn verkocht en na die datum door de klant worden geruild.
• Prestaties door u ontvangen van buitenlandse ondernemers waarbij de BTW is verlegd.

BTW verhoging factureren

Het is niet duidelijk wanneer ondernemers nieuwe of aanvullende facturen moeten versturen aan hun afnemers of van hun leveranciers moeten opvragen. Het Ministerie van Financiën schijnt te werken aan een nieuw besluit met vragen en antwoorden over de BTW verhoging 2012. Deze wordt zeer binnenkort verwacht.BTW verhoging tarief

Zoals gezegd is de hoofdregel dat het moment van presteren het tarief bepaalt:

  • Voor 1 oktober 2012 => 19% tarief van toepassing.
  • Na 1 oktober 2012 => 21% tarief van toepassing.

Als u voor 1 oktober 2012 een factuur stuurt voor een prestatie die u pas na 1 oktober 2012 gaat verrichten, moet u dus een factuur sturen met 21% BTW.

BTW verhoging vooruitbetalingen

Het is natuurlijk ook mogelijk dat u al een factuur heeft gestuurd met 19% BTW voor prestaties die pas na 1 oktober 2012 door u verricht worden (omdat u nog niet wist dat het BTW tarief verhoogd werd). U bent dan verplicht om 2% extra BTW aan te geven in de BTW aangifte van het vierde kwartaal c.q. oktober en af te dragen aan de belastingdienst.

BTW verhoging nafactureren

Als uw afnemers ondernemer zijn, moet u volgens de belastingdienst de extra BTW nafactureren bij uw afnemers. Als uw afnemers consumenten zijn, geldt deze verplichting niet.

BTW verhoging korting

Een andere bijzondere situatie betreft wanneer u korting geeft aan uw afnemer. Als de korting bijvoorbeeld na 1 oktober 2012 wordt verleend voor prestaties die in heel 2012 zijn afgenomen (volumekorting), mag u niet zomaar het nieuwe BTW tarief van 21% gebruiken.

BTW verhoging margeregeling

Ook bij toepassing van de margeregeling moet u extra goed opletten bij de BTW verhoging 1 oktober 2012. Als u de globalisatieregeling van de margeregeling toepast moet u over uw jaarwinstmarge een kwart 21% BTW betalen en drie kwart 19%.

BTW verhoging doorlopende prestaties

De grootste problemen blijken te ontstaan bij doorlopende prestaties, wanneer ondernemers vooruit gefactureerd hebben aan hun afnemers. Het gevolg hiervan is dus dat zijn nog 2% extra BTW moeten aangeven en afdragen. Vooral bij grootschalige servicecontracten kan deze nafacturatie weleens tot administratieve problemen leiden.  Helaas valt hier geen mouw aan te passen. Een nare bijkomstigheid van de BTW verhoging 1 oktober 2012.
Auteur: de Redactie

Een team van BTW-deskundigen is continue bezig met jou te informeren over alles wat met BTW of omzetbelasting te maken heeft, zoals nieuwsberichten over BTW, wijzigingen van wetgeving, wijziging van BTW-tarieven en veel meer informatie over BTW.

Deel deze post op